ZAŠTO PAS JEDE IZMET?

KOPROFAGIJA ili jedenje izmeta. Možemo razlikovati Autokoprofagiju (kada pas jede samo svoj izmet) i Intraspecifična koprofagija (kada pas jede svoj i izmet drugih pasa koje pronađe).
Koprofagiju vlasnici najčešće povezuju sa patološkim ponašanjem, što može biti greška.

Koprofagija može biti izazvana različitim uzrocima kao što su: nemogućnost apsorbcije hranljivih materija usled neke bolesti (npr. isuficijencije egzokrinog pankreasa, enteritisa,…), hipovitaminozom (npr.vitamina B), ishrana koja nije izbalansirana, patološkim ponašanjem što je najređi slučaj i jedan od najčešćih uzroka koprofagije je DISBIOZA crevne flore.
Kada sa svojim izabranim veterinarom isključite bolest kao uzrok koprofagije, posavetujte se sa njim ili u najbližoj Premium Pet prodavnici da li hranite ljubimca izbalansiranom hranom. Kao najbolji primer kompletno izbalansirane ishrane je Farmina N&D linija hrane za pse i mačke.
Ukoliko je uzrok koprofagije disbioza crevne flore to je prirodni instikt psa da pojede svoj izmet i nadoknadi nedostatak dobrih bakterija iz crevne flore. Izmetom se izbaciju i dobre bakterije creva. Rešenje koprofagije izazvane disbiozom možete potražiti upotrebom VetaPro Multipro preparata. O dužini korišćenja i visini doze posavetujete se sa svojim veterinarom. Ukoliko je koprofagija nastala disbiozom videćete vrlo brzo efekat VetaPro MultiPro preparate,  koprofagija bi trebala da prestane već za nekoliko nedelja.

 


DVM Spec. Marko Grujić