https://www.premiumpet.rs/v.aspx?uid=617b068c-2bae-4c9d-b84b-e8d54a4333d1

Pravilna briga i ishrana šteneta

DVM Spec. Marko Grujić

Štenci su fascinantni i zabavni, velike šanse su da ćete voditi brigu o jednom od njih. Međutim, odgoj novorođenih mladunaca ili štenaca starih par nedelja nije jednostavna, i moramo uzeti u obzir neke njihove karakteristike i pružiti im odgovarajuću negu. 

Prvi korak je da znamo koliko je staro štene o kome se brinemo. Ako je moguće nejbolje je ostaviti štence da sisaju 35-45 dana (oko 6 nedelja). Često uzimamo i malađe štence (mlađe od 6 nedelja), u slučajevima usvajanja ili kada kuja ugine nakon štenjenja.

Ishrana novorođene životinje bez majke je kritično za živoinju i preporuka je da se obratite veterinaru posle spašavanja šteneta. U ovom uzrastu štene je vrlo osetljivo i mora se preuzeti velika briga i obezbediti adekvatna ishrana. Da bi se ishranilo štene potrebno je obezbediti zamenu za majčino mleko. Postoje zamena za majčino mleko koje možete potražiti u pet shopu ili veterinarskoj apoteci ili potražite domaću recepturu za pripremu zamene za majčino mleko kod svog veterinara. Izbegavajte davanje kravljeg mleka zato što nije adekvatno za ishranu šteneta. Koristite bočice sa cuclom za ishranu, obratite pažnju da vaš ljubimac stoji dok ga hranite jer postoji veliki rizik od davljenja ukoliko štene leži dok ga hranite. Temperatura mleka je takođe bitna i treba da iznosi 37⁰C. Pogledajte u tablici učestalost i dnevne količine mleka za ishranu štenaca.

Starost ljubimca  Učestalost hranjenja  Dnevna količina/100gr telesne 
težine (pogledati količinu ako
koristite industrijsku zamenu za 
mleko) 
 prva 2 dana života  8 puta na dan (svaka 3 sata)  10-13 mL 
 prva nedelja života  6 puta na dan (svaka 4 sata)  13-15mL 
 posle 15 dana  5 puta na dan  17-18mL 
 do 4 ili 5 nedelje   4 puta na dan  20-22 mL 
*Ova tablica je sačinjena na osnovu empirijskog znanja.
 
Nakon tri nedelje treba početi sa odvikavanjem od mleka i lagano uvoditi N&D puppy suvu hranu. N&D puppy suvu hranu možete razmekšavati sa malim količinama tople vode.
 
 Kada se štene staro 4-6 nedelja odvikne od sisanja i pređe na čvrstu hranu potrebno mu je obezbediti adekvatu ishranu koja sadrži izbalansiran saržaj vitamina i minerala kao i optimalnu količinu proteina životinjskog porekla i masti (sve ovo možete pronaći u N&D puppy suvoj hrani).


Kada se štene navikne na N&D puppy hranu koja je u skladu sa prehrambenim potrebama šteneta u razvoju, hranjenje Vašeg ljubimca je znatno lakše. Raspored hranjenja je veoma važan, zato što štene ima veliku potražnju za energijom, metabolizam je ubrzan i brzo „sagoreva“ unete kalorije. Na N&D puppy pakovanju hrane navedene su dnevne potrebe koje štene treba da unese prema uzrastu i očekivanoj kilaži. Dnevnu potrebu hrane navedene u tablici je potrebno podeliti u 3 do 4 obroka dnevno. 

Kao što je već navedeno porošnja energije kod šteneta je veća nego kod odraslog psa, organizam šteneta je u naglom rastu, zato je hrana za štence više kalorična tj. obezbeđuje više energije tim jedinkama. 

Aminokiseline su osnovni gradivni materijal proteina. Kvalitet proteina se zasniva na osnovu aminokiselinskog sastava, često se zanemaruje značaj vrste aminokiselina u ishrani. Od presudnog su značaja za pravilnu izgradnju tkiva, organa i dobijanja potrebne energije. Neophodne aminokiseline koje se moraju naći u ishrani šteneta koje je u periodu rasta su: histidin, arginin, fenilalanin, metionin, treonin, izoleucin, leucin, lizin, triptofan i valin. Ove aminokiseline se su zastupljene samo u proteinima animalnog porekla. Proteini takođe moraju biti visoke biološke vrednosti i lako svarljivi. Ove karakteristike proteina koje su neophodne za pravilan razvoj šteneta možete pronaći u svim linijama N&D puppy hrane.

Psi su mesojedi i visokokvalitetni izvori životinjskog porekla su obavezni u ishrani. Psi su se u određenom stepenu domestifikacijom prilagodili na varenje ugljenih hidrata iz povrća, međutim to ne znači da bi ishrana trebala biti bogata takvom hranom. Ugljeni hidrati u ishrani psa mogu biti iz povrća ali je potrebna njihova posebna obrada (kakvu koristi Farmina) da bi bili lako svarljivi.

Sa pravilno uravnoteženoj ishrani, što zadovoljava N&D puppy, nije potrebno dodavati u bilo kakvom obliku suplemente. Nepažljiva upotreba suplementata može biti opasna, jer dovodi do poremećaja u pravilnom odnosu hranljivih materija u ishrani i može izazvati štetne posledice po razvoj šteneta. Na primer vlasnici šteneta velike rase često koriste kalcijum i fosfor kao suplementaciju. Kalcijum i fosfor smatraju se mineralima od najveće važnosti tokom faze rasta i njihov odnos u organizmu je od presudne važnosti. Kalcijum mora biti prisutan u dovoljnim količinama kako bi podržao razvoj kostiju i zuba. Ako kalcijuma nema dovoljno telo će ga apsorbovati iz kostiju da bi ga iskoristio u vitalnim funkcijama gde je potreban ovaj mineral. Fosfor mora biti prisutan u određenoj proporciji da bi metabolizam mogao pravilno da koristi kalcijum. Kada ova dva minerala nisu u pravilnoj proporciji mogu izazvati displaziju kukova i druge bolesti skeletnog sistema, otežanu resorpciju cinka i magnezijuma u crevima i mnoge druge zdravstvene probleme koje mogu biti izazvane suplementacijom ova dva minerala. U N&D puppy hrani svi vitamini i minerali su u pravilnom odnosu i nije potrebno dodavati dodatnu suplementaciju.

Kao što vidite pravilna ishrana šteneta zahteva pažnju i od izuzetne je važnosti za zdravlje Vašeg šteneta. Izaberite proizvod kao što je N&D puppy koje je tržište testiralo i odobrilo, koji je adekvatan uzrastu psa.

DVM Spec. Marko Grujić