Uskršnje fotografisanje sa zekama

Jedan od omiljenih simbola Vaskrsa, namenjen deci, je uskršnji zec koji donosi poklon u svom gnezdu kao i čokoladni zečevi koji se poklanjaju uz šareno jaje.
Zec kao simbol Vaskrsa ne pominje se ni u Bibliji, niti u bilo kom pravoslavnom pravilniku. Zečevi nemaju nikakve veze sa vaskrsnućem Isusa Hrista ni biblijskom pričom o Vaskrsu. Veza između ovog praznika i zečeva krije se u činjenici da Vaskrs, proleće, zečevi i jaja dele jednu zajedničku stvar: rođenje odnosno ponovno rađanje. Zečevi su dugo simbol plodnosti jer se brzo reprodukuju. Ženke svoje mladunce nose samo 30 dana i mogu istovremeno da izlegu 12 beba. 
Početkom 20. veka, Uskršnji zeka je zadobio ljudsku formu, pa se uz Božić Batu i Deda Mraza smatra simbolom tradicije u kombinaciji sa religijskim običajimaKod Srba zec je, po narodnom verovanju, životinja s natprirodnim svojstvima. Zečja krv i delovi tela smatraju se lekovitim. Zečevi predskazuju i vreme. Naročita se moć pridaje zecu ubijenom u lovu na Veliki petak. Zec je dovođen u vezu i za proslavljanje Božića i još nekih praznika kroz godinu (Sveti Toma, Sveti Ilija). Dok je u Starom zavetu zec bio, divlji ili pitomi, nečista životinja jer preživa, a nema papke, u hrišćanskoj simbolici on je bespomoćan, predstavlja čoveka koji očekuje spasenje od Hrista i njegove muke. U srednjoevropskim prethrišćanskim predanjima postojao je kult zeca i jaja, na primer germanske boginje zemlje Holde. I u starogrčkoj tradiciji uz boginju plodnosti Afroditu slikan je zec.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA: