Nega pasa tokom zime

1nega pasa tokom zime.jpg
Postoji veliki broj zabluda o sposobnostima pasa da se prilagode niskim temperaturama, ledu i snegu. Zbog toga i ne čudi činjenica da su veterinarske ambulante u zimskom periodu gotovo pune pacijenata koji imaju probleme koji su nastali zbog neznanja vlasnika.

Krzno, koje pokriva telo većine pasa predstavlja veoma dobar termoizolacioni materijal. Međutim, nisu svi psi podjednako tolerantni na hladnoću. Jasno je da su polarni psi kao što su haski, malamuti ili akite bolje pripremljeni za ledene dane. Pored njih i bernardinci, njufaundlederi, šarplaninci i kavkaski ovčari će uživati na hladnoći.

Ali i pored toga što imaju krzno, čivave, maltezeri, kokeri, stafordski terijeri, dobermani i slični kratkodlaki psi nikako nisu oduševljeni snegom i hladnoćom. O golokožim rasama kao što su kineski ćubasti pas ili meksički golokoži pas da i ne govorimo. Ukoliko vaš pokazuje slabu toleranciju na hladnoću – pomozite mu. Nabavite mu neko odelce koje će ga zaštititi od hladnoće.

ODEĆA ZA PSE

nega šapa tokom zime.jpg

Iako su jastučići šapa pasa otporniji na hladnoću od tabana ljudi, nikako nisu imuni na promrzline. So i hemikalije kojima se posipaju ulice i trotoara kako bi se otopio sneg i led predstavljaju još veću opasnost. Nagrizaju jastučiće koji pucaju pri čemu se stvaraju rane koje su veoma bolne. Pored toga, sve ove hemikalije prodiru kroz kožu i mogu da izazovu i druge sistemske poremećaje.

Koliko god delovalo smešno jedan od načina kako ćete sigurno zaštititi šape jesu čizme za pse. Iako se smatraju hirom, nisu nikakvo “preterivanje”, jer zaista čuvaju pseće šape.

Drugi način zaštite šapa je korišćenje balzama specijalno formulisanih za negu njihovih nežnih jastučića.

Iako vaš pas voli sneg, zbog soli, koja se posipa, izbegavajte duže šetnje po gradskim ulicama.

PROIZVODI ZA NEGU ŠAPA

Ne dozvoljavajte psu da liže i/ili jede sneg. U snegu ali i ispod njega se kriju smeće, životinjski ostaci, soli i hemikalije. Ukoliko pas jede sneg može doći do brojnih problema. Od upale grla i ždrela, preko gastrointestinalnih problema koje prate povraćanje i dijareja, sve do ozbiljnih trovanja. Sneg jeste zabavan, ali i opasan.

Brisanjem šapa odmah nakon šetnje ćete ukloniti sneg, led ili so koji bi mogli da izazovu iritaciju. Obrišite šape psa vlažnim maramicama i detaljnije ih očistite ako je hodao po lomljenom ledu. Na taj način ćete očistiti i eventualne toksine. Blago topla kupka šapa će ukloniti opasne hemikalije koje se zimi posipaju po ledu i snegu.

MARAMICE ZA PSE

SAVET: Ne zaboravite mesta između prstiju! Prljavština se može i tu zavući, pa je potrebno da razmaknete svaki prst pojedinačno i iščistite taj prostor. Koristite sredstva koja služe baš nezi šapa pasa, nemojte im stavljati proizvode za ljude.